Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są obowiązkowym składnikiem diety, ze względu na wysoką zawartość wysokowartościowego białka (aż 15%). Na tle innych orzechów wyróżniają się także zawartością (jako jedną z najwyższych) kwasów tłuszczowych.

  • posiadają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne
  • zalecane zwłaszcza kobietom w ciąży, z uwagi na zawartości kwasu foliowego i witaminy B6
  • są bogate w antyoksydanty
  • są bogate w białko
  • są też źródłem witamin E, B6 i folianów
  • zawierają eliksir młodości, czyli koenzym Q10
  • mogą uzupełniać dietę wegetariańską

Stosowanie

Można stosować jako zdrowa i pożywna przekąska, dodatek do deserów, orzechowych kremów, dań oraz sosów. Do maseczek peelingujących na twarz, a także maski do włosów. Wykorzystać można również do wyrobu nalewki orzechowej.

 

One comment on “Orzechy włoskie
  1. Dzieki zawartosci kwasu lanolinowego orzechy wloskie maja dobroczynny wplyw na komorki nerwowe. To dzialanie wzmacnia rowniez znaczna ilosc kwasu foliowego i magnezu. Dlatego orzechy sa polecane osobom nadpobudliwym, przemeczonym, zestresowanym i majacym klopoty ze snem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *